Studieresor till Hamburg

Uppdaterad: 9 okt 2019


Ett av Europas största och mest expansiva stadsprojekt pågår just nu i Hamburg. Med bygget av det nya konserthuset, Elbphilharmonien (Herzog & de Meuron), skapas ett nytt landmärke för staden. Stadskärnan måste förvisso fortsätta sin expansion via nybyggnationerna i området HafenCity ytterligare innan den når sin planerade utökning om cirka 40 %, men redan idag står flera kärnbyggnader klara. Mest central och omtalad är det prestigeprojektet som konserthuset har inneburit. Många år efter dess planerade färdigsställande och med en slutlig prislapp 7.5 miljarder kronor har byggnaden nu öppnat för allmänheten.

Konserthuset är belagt ovanpå det som tidigare var en gammal lagringslokal för kakao, Kaispeicher A. Werner Kallmorgen ritade den kubiska tegelbyggnaden som nu integrerats in i det nya konserthuset och formar basen till byggnaden. Glaskronan består av en kurvad glasstruktur som blandar element av områdets hamnhistoria med den samtida, utvecklade identitet som HafenCity skapat på senare år. Där ryms också de tre konsertsalarna med en total kapacitet om 2820 stolar. Akustiken här har utformats tillsammans med Yasuhisa Toyota och anpassades med hjälp av cirka 10 000 specialanpassade akustikplattor och fjädrar. Med en höjd på 110 meter ryms 26 våningar och en faktiskt bruksarea på 120.000 m². På denna yta ryms utöver själva konserthallarna också ett hotell med 250 rum, 45 lägenheter och ett garage för 500 bilar.

HafenCity är både det största och mest centrala projektet i Hamburg, men faktiskt inte det enda. Därtill finns också Neue Mitte Altona som med sina 1600 nya lägenheter påbörjar slutfasen inför dess öppning 2019 och ska vara Hamburgs första inklusiva kvarter. Pergolenviertel är ett ytterligare sådant kvarter med 1400 lägenheter och på den centralt belagda ön Wilhelmsburg ska 5200 nya lägenheter byggas i 6 områden. Många mindre projekt står också i slutfasen med mellan 50-350 mindre enheter där samtliga har en bred mix av olika typer av byggnader för olika syften. Intressant här är det stora intresset från stadens sida att fokusera på nya och intressanta koncept vad gäller energikonservation, material och förfabricerade enheter.

Hamburg har med hjälp av strukturförändringar vuxit dynamiskt där bygget av HafenCity ökar innerstadens yta väsentligt. Det är lätt att färdas till staden som har mycket goda förbindelser och ligger en dryg timmes flyg från Arlanda. Style rekommenderar två dagars aktivt studieprogram med guidning och studiebesök. Kontakta oss på 08-22 33 80 för att veta mer om våra studieresor till Hamburg.

#Studieresa #Hamburg #hållbarhet

24 visningar

+46(0)8-22 33 80 | info@style.se

Copyright © 2019, Style Scandinavia AB

  • Facebook - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • Spotify - Vit Circle