Le Corbusier får världsarvsstatus


Modernismens primära stilskapare når idag en ny nivå av legitimitet som en följd av att den fransk-schweiziska arkitektens byggnader blir världsarvsklassade av Unesco.

Hela sjutton stycken byggnader, däribland hyreshuset Cité Radieuse i Marseille och Maison Guiette i Antwerpen, ansågs möta åtminstone tre av de definitioner som krävs för att klassningen ska genomföras. Definitionerna lyder enligt följande:

(i) A masterpiece of human creative genius.

(ii) An important interchange of human values, over a span of time or within a cultural area of the world, on developments in architecture or technology, monumental arts, town-planning or landscape design.

(vi) Directly or tangibly associated with events or living traditions, with ideas, or with beliefs, with artistic and literary works of outstanding universal significance.

Klassningen kan betraktas som en slags kulmination av de senaste årens växlande attityd kring modernismen och kanske även kring brutalismen, även om jag kanske inte skulle våga påstå att rörelserna på något sätt är allmänt uppskattade. Corbusier själv är här i västeuropa ett ganska lätt slagoffer som anklagas för att vara alltifrån fascist till att ha orsakat förortskrigen i Frankrike genom sina massiva bostadshus som byggdes i efterkrigstiden. Nyligen diskuterades till och med hans lösa planer kring att helt sonika riva stora delar av Stockholm!

Kanske är alla dessa reaktioner egentligen bara en naturlig följd av en livslång marknadsföringsprocess av Corbusier själv som troligen gillade att skapa rubriker för att marknadsföra sitt eget namn. Kanske kan vi bara acceptera diskussionerna för vad de är och ta allting som en möjlighet att få återuppleva briljant arkitektur!

Den totala listan med Corbusiers världsarvsklassade byggnader finns att läsa på Unescos hemsida.

#LeCorbusier #Arkitektur #Modernism #Arkitektikon

8 visningar

+46(0)8-22 33 80 | info@style.se

Copyright © 2019, Style Scandinavia AB

  • Facebook - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • Spotify - Vit Circle